Jumaat, 25 Mei 2012

lebih baik wat yg terbaik.. :)

tahun lepas 2011.. bulan 6.. tgh2 kesempitan wang sangat2.. pastu tetibe kak awin ajak sembang2.. sekali sembang2 plak pasal kononnya pakaian dalam Magic yg leh bantu masalah dalaman kaum hawa nii.. 

saya yg da selalu dengar pasal "benda" ni da leh bayangkan rupa macam mana.. harga mcm mana.. tp cuma dengar desas desus jek.. hati bukan xnak.. duit jek xda.. mmg lah mcm2 alasan.. walaupun leh bantu utk sihat.. biasa lah kan.. ahahah.. tp disebabkan kak awin nii dia dah beli cash pulak tu.. then di sebabkan saya ni PA dia laa kononnya masa tu.. dia belikan dan bayar bulan2 kat kak awin.. ok lah tuu kan.. janji leh merasa pakai.. hehehe.. tolak gaji part time ngan dia jek pun.. 

masalah kesihatan saya xpayah ckp.. punyalah byk.. esp yg selalu wanita2 alami masa PMS nyee.. masa saya tggu set saya sampai, kak awin da pakai.. then dia yg sebelum ni mmg terkenal ngan migrain dia.. saya tgk ada perubahan.. lebih ceria dan cergas dr biasa.. Alhamdulillah.. :)

so jd teruja nk pakai makin ada lah kan.. esp sb rumors kata boleh kurus..!!
perghh.. sebut pasal kurus.. main reason beli nii.. sbb nak bertunang kata nya bulan 9 thn lepas.. so semangat sgt lah nk cantikkan badan.. without knowing the other advantage about this thing... Oh My English..!! masok BI plak.. ahahah.. 

pastu masa dah dapat.. pakai hari2.. tp byk kali skip sb basuh.. masa nii.. seriusly.. xtaw.. beberapa perkara.. esp cara pakai yg betul2, cara basuh dan mcm2 lg.. tp sb dah beli kena pakailah kan.. klu x membazir.. amalan syaitoonn...!! xmo xmoo..~~ :) 

then.. saya teruslah pakai sampai 2bulan mcm tu, walaupun tak berapa kurus, tp badan mmg da nampak shape pinggang.. pinggul pun da kecik dan mantop..!! pastu di pendekkan cerita.. Jodoh xpanjang..so mmg saya tak bertunanglah bulan 9 thn lepas tuu... lgpun masa tu saya di masukkan ke hospital.. sbb sakit "Acute Gerd" mmmm.. masok kejap jek wat skop jee.. masa tuu.. saya mula lah kata salah benda yg saya pakai tuuu.. kan kan kan.. sbb salah satu simptom kena Gerd ni.. bila pakai pakaian ketat.. then saya stop pakai.. sampai lah.. ada sekali PMS da tak teratur.. dan mula teringat balik kat set yg saya ada ni.. tp tak pakai.. sampai lah Doktor kata.. saya ada Cyst kt ovari kiri....... masa dpt taw tuuu.... saya tersangat2 down........... 





                                                         ....bersambung....


Khamis, 10 Mei 2012

perrghhh...

telah bersarang pule hambe punye blog.. hehe..
setelah sekian lama x mengupdate blog sendirik.. asik duk update blog org jekk..

mulai bulan 5 ini laaa.. masanya utk mengaktifkan blog sendirik.. manyakk woo mende nak cerita.. xsabar pulak rasa nya.. hehe.. baru siap update Header utk blog ni.. kasik gambar yg da kurus aar.. kan kan kan.. 

dulu wat blog sebab nk dapat A++ utk english class mr Mus.. tp sebab kan Blog ni byk giler paedah eh kan, so guna balik nk sembang apa2 aje bersama pembaca dan rakan2 tersayang.. 

see u next post okeh.. love all..


~memeng~

Ahad, 12 Februari 2012

menunggu aishiteru..dan dapat aishiteru 2..!!!!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Menunggu sesuatu yang sangat menyebalkan bagiku
saat ku harus bersabar dan trus bersabar
menantikan kehadiran dirimu
entah sampai kapan aku harus menunggu
sesuatu yang sangat sulit tuk kujalani
hidup dalam kesendirian sepi tanpamu
kadang kuberpikir cari penggantimu
saat kau jauh disana
ooo…

Gelisah sesaat saja tiada kabarmu kucuriga
entah penantianku takkan sia-sia
dan berikan satu jawaban pasti
entah sampai kapan aku harus bertahan
saat kau jauh disana rasa cemburu
merasuk kedalam pikiranku melayang
tak tentu arah tentang dirimu
apakah sama yang kau rasakan

walau raga kita terpisah jauh
namun hati kita selalu dekat
bila kau rindu pejamkan matamu
dan rasakan a a a aku
kekuatan cinta kita takkan pernah rapuh
terhapus ruang dan waktu
percayakan kesetiaan ini
akan tulus a a ai aishiteru


hapus sendiri pikiran melayang terbang
perasaan resah gelisah
jalani kenyataan hidup tanpa gairah
o…uo..
banyak segala misi dan ambisimu
akhiri semuanya cukup sampai disini
dan buktikan pengorbanan cintamu untukku
kumohon kau kembali



bila cinta tak terbalas
janji hanya tinggal janji
sakit hati yang ku rasa


sekian lama ku menunggu
saat-saat ku bersamamu
dan kini aku kembali

siksa menanggung rindu
semua sia-sia

aishiteru bukti cinta untukmu
namun yang ku beri tak pernah kau hargai
demi cinta kita ku korbankan segalanya
semua yang kita lewati selalu ada dalam ingatan

cinta memang penuh misteri
tiada yang tahu artinya
seperti yang aku rasakan

selalu ingin di dekatmu
dan buat engkau tersenyum
namun tangis yang ku dapat

siksa menanggung rindu
semua sia-sia

ai ai aishiteru bukti cinta untukmu
namun yang ku beri tak pernah kau hargai lagi
demi cinta kita ku korbankan segalanya
semua yang kita lewati selalu ada dalam ingatan, aishiteru

jiwa ini tlah pergi bersama semua kenangan
hampa hidup di dalam luka

ai ai aishiteru bukti cinta untukmu
namun yang ku beri tak pernah kau hargai lagi
demi cinta kita ku korbankan segalanya
semua yang kita lewati selalu ada dalam ingatan, aishiteru


Selasa, 3 Januari 2012

Ovarian Cyst

Fakta Ovarian Cyst


salam

nak kongsi ape yang aku jumpe ni..mungkin tanpa kita sedar cyst ni berlaku pada kita, sebab tiada tanda-tanda ketara tentang kewujudanya.. dan aku salah sorang yang baru mengetahui tentang cyst ini selepas aku disahkan oleh doktor cyst ni ader di ovari sebelah kira semasa aku membuat ultrasound kehamilan..cyst yang aku hidapi sebesar 5cm kalau tidak silap aku laa..dan semoga kalian doakan baby aku selamat dan cyst ni leh hilang dengan sendiri nya tanpa aku perlu lakukan pembedahan k..

FAKTA MENGENAI CYST :

1. Ovarian cyst adalah poket yang mengandungi cecair yang terbentuk didalam ovari.
2. Terdapat pelbagai jenis ovarian cyst dan kebanyakkan daripada ovarian cyst adalah bukan kanser seperti mana yang ditakutkan.

3. Umur , kesuburan, dan haid memainkan peranan besar dalam menentukan jenis Ovarian cyst.

4. Bagi mereka yang berusia 60 keatas, ia lebih berkait dengan kanser.

5. Bagi mereka yang muda, mengalami senggugut dan masalah kesuburan kemungkinan besar ia endometriotic cyst.

6. Cyst yang dijumpai semasa hamil lebih dikaitkan dengan Dermoid Cyst atau Corpus Luteal Cyst.

7. Corpus luteal cyst selalunya akan hilang dengan sendiri selepas 12 minggu kehamilan.

8. Dermoid cyst selalunya akan membesar secara beransur- ansur dan boleh wujud di kedua dua belah ovari.

9. Dermoid Cyst selalunya mengandungi lemak, gigi dan rambut didalamnya. (ini yang aku alami)

10. Endometriotic cyst mengandungi darah yang berupa seperti coklat cair didalamnya.
11. Corpus luteal cyst pula mengandungi cecair didalamnya.

12. Diagnosa Ovarian cyst dengan senang dapat dibuat melalui ujian ultrasounds.

13. Risiko ovarian cyst termasuklah terpusing atau twisted yang menyebabkan kesakitan , pendarahan dalam cyst, jangkitan kuman dan pecah.

14. Pembedahan pilihan ovarian cyst adalah mengunakan pembedahan Laparoscopy.( ini mungkin pembedahan yang aku perlu lakukan)

15. Kebaikkan pembedahan laparoscopy termasuk kurang kesakitan selepas pembedahan, parut yang kecil, tempoh pemulihan yang cepat.

16. Risiko Komplikasi terhadap laparoscopy termasuklah luka pada usus, salur darah ,pundi kencing, jangkitan kuman dan hernia walaubagaimanapun, kajian menunjukkan risiko adalah lebih kurang berbanding dengan kaedah ‘Laparotomy’.

17. Risiko untuk endometriotic cyst tumbuh semula adalah 10% dalam masa setahun dan 40% dalam masa 5 tahun


contoh cyst berukuran 7cm

kalau inginkan lebih info sila jengah ke SINI

credit to: sufiza

Sabtu, 1 Oktober 2011

teanjat boboiii~~~

isk.. isk.. isk.. teanjat boboi bila mak ngah bgtawwww...

di suatu pagi yg sepoi2 bahasa.. aku pegi keje dengan awal nye.. tetibe masa nak kuar kan kete ada sebuah moto ulang alik lalu kawasan tu.. duk tepi highway mmg byk moto lalu lalang.. *berfikiran positif*.. sekali masa dah kuar kan kete.. aku kena kuar dari kete utk tutup pintu pagar umah.. toleh kiri.. toleh kanan.. ok line clear..~ aku kuar nk tutup pintu pagar..

tetibe hati rasa berdebar2.. mcm ala2 bajet hot konon sedang di perhatikan..~~ masa aku toleh belakang, sebuah moto yg sama lalu td dengan penunggang dan pembonceng serba hitam dari helmet, baju, suar dan moto... datang dekat ngan aku.. tros hilang pemikiran positif td.. aku cepat2 masok kete tros kunci.. klu ikotkan positif aku, aku rasa dorg nak tanya jalan.. tp aku amek keputusan utk bersangka buruk pada mereka yg seperti Men in Black..~

masa dorg dtg dekat kat kete.. aku wat gaya "xnak xnakkk" dan reverse kete tros blah.. dalam keadaan yg berdebar2.. aku choww.. tros kete bmw elite aku meluncur laju~~~ zzzzz sampai tempat keje aku da lupa kejadian pg tuh.. bajet mcm aku jek ntah apa2 pk bukan2.. tettt~~ sbb jenayah, penipuan.. byk sgt.. takut weh~

selang beberapa hari aku g umah mak ngah.. dekat area umah aku tuh gak.. sekali mak ngah pesan.. "adk... hati2 taw..skang jenayah byk.. x kira tua muda semua kena.."
zupppppp!!! darah aku naik ke kepala.. mcm rasa nyawa hujung tanduk.. aku tanya kat mak ngah.. napa mak ngah tetibe ckp.. huhu.. sekali mak ngah jawab "hari tuh.. selang beberapa umah ni.. kena rompakan berparang, kelar leher dgn dua org serba hitam naik moto.. masa tuuh dia tgh kuar kete nak kejap sbb nk kunci pintu pagar... kunci kete pun dia amek.. org tuh merayu sbb anak OKU dia ada dalam tuh.. penjenayah tuh wat dek jekk... haa.. adik hati2 tawww"
aku diam 10000000 bahasa..~~ x terkata..

balik jek umah.. aku tros sujud syukur.. sbb aku terselamat.. yaa.. org yg aku nampak pg tuh.. dengan org yg wat jenayah kat umah mak ngah tuu... sama..!!! naseb baik aku pk buruk sbelum sesuatu yg buruk terjadi.. naluri hati byk membantu jugak.. ya Allah... terima kasih Allah.. masih bg peluang aku hidup utk bertaubat padamu.. dan utk wat mak gembiraa setiap hari selagi nyawaku masih ada.. :)

So.. moral of the story.. apa2 pun keadaan sekarang.. kena lah berhati2.. penjenayah sekarang pun da educated.. byk2kan berdoa.. yakin Allah itu ada... cuba amalkan doa ini.. setiap kali lepas solat.. sebelum tidur.. nak keluar rumah.. nak makan.. apa saja.. amalkan insyaAllah.. tp andai masih ada juga bahaya yg menimpa.. percayalah.. itu Ujian dari Allah untuk hamba2NYA... dan pasti besar hikmah ujianNYA ituu..~~

رسول الله يقول من قال بسم الله الذي لا يضر مع اسمه شيء في الأرض ولا في السماء وهو السميع العليم ثلاث مرات لم نصبه فجأة بلاء حتي يصبح ومن فالها حين يصبح ثلاث مرات لم نصبه فجأة بلاء حتي يمسي

BISMILLAHILLAZI LA YADURRU MA'ASMIHI SYAIUN FIL ARDI WA LA FIS SMA'IE, WAHUWAS SAMI'UL 'ALIM.

Ertinya : Rasulullah s.a.w didengari berkata sesiapa yang berdoa : "Dengan nama Allah yang tida dimudharatkan sesuatu apapun dengan namaNya samada di bumi dan di langit, dan Dialah maha mendengar dan maha mengetahui" sebanyak 3 kali, maka ia tudak ditimpa kesusahan bala dan musibah sehinggalah subuh esoknya, dan barangsiapa membaca ketika subuh 3 kali, ia tidak ditimpa kesusahan bala dan musibah sehingga petangnya" (Riwayat Abu Daud, 4/323 ; At-Tirmidzi, 5/465 dan Ahmad ; Tirmizi : Hasan - Teks doa berwarna merah Syeikh Syuaib ; Hasan)